Clairy versus Paul

Het is een leuk concept. Interviewer en interview-kandidaat geven van tevoren aan waar ze het wel en niet over willen hebben. Ze zeggen dat niet tegen elkaar maar schrijven het op, stoppen dat in een envelop, en maken elkaars envelop pas open als het interview bijna voorbij is. De toehoorders krijgen voor aanvang van het gesprek wél te horen wat beide partijen van het interview verwachten.

Clairy Polak en Paul de Leeuw mochten het spits afbijten, afgelopen dinsdag in De Rode Hoed. Polak hoopte dat Paul de Leeuw openhartig zou zijn en zich niet zou inhouden uit angst dat journalisten in de zaal met zijn uitspraken aan de haal zouden gaan. De Leeuw hoopte dat het meer een gesprek dan een interview zou worden, en dat Polak ook iets van zichzelf zou laten zien. Dat kregen de toeschouwers niet van henzelf te horen, maar van een anonieme omroeper door een luidspreker terwijl Polak en De Leeuw ver in de catacomben van het gebouw zaten te wachten. Jammer, deze onpersoonlijke introductie.

Toen ging het interview van start. Polaks eerste vraag: ‘Wat deed jij in de Ridderzaal vandaag?’ Er ontspon zich een gesprek dat aanvankelijk soepel verliep. De Leeuw was allesbehalve op zijn qui-vive en had de lachers op zijn hand. Polak was zichtbaar nerveus maar wist het gesprek goed te leiden. Toch sloeg ze een paar keer de plank mis: ze haalde programma’s van De Leeuw door elkaar, wist niet meer wanneer hij nou Landmark had gedaan – het wekte de indruk dat ze niet op en top was voorbereid. Naarmate het gesprek vorderde, leek er ook wat spanning te ontstaan. Polak stelde een paar vragen die duidelijk de irritatie van De Leeuw opwekten. Bovendien leek ze meer en meer haar eigen onderwerpenlijstje af te vinken, ging ze niet altijd door op iets wat De Leeuw zei. Pas toen De Leeuw omstandig begon te vertellen over de maaltijd die hem en zijn gezin was voorgezet in het slechtste hotel ever, kwam er weer wat lucht in het gesprek.

De Leeuw intussen probeerde Polak uit te dagen door haar ook vragen te stellen. Daar ging ze niet op in: ‘Hé, de afspraak was dat ik jou zou interviewen.’ De Leeuw liet het er al snel bij zitten. Alles bij elkaar werd het interview dus minder het gelijkwaardige gesprek dat De Leeuw voor ogen stond. Omgekeerd wist Polak De Leeuw heel wat openhartige uitspraken te ontlokken. Hoewel Polak beslist wel eens betere interviews heeft gedaan, mag ze toch tevreden zijn over wat ze uiteindelijk allemaal naar boven wist te halen.

Iris Dijkstra
http://www.irisdijkstra.nl

Advertisements
This entry was posted in Sub rosa in De Rode Hoed and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Clairy versus Paul

  1. Guest says:

    En wat bleek er in de envelop te zitten, Iris?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s