Interviewen is bedrevenheid met gedrevenheid

Dat was weer een interessant dagje voor ‘Interviewen & sociale media’. Met een drietal journalisten/tekstschrijvers tillen we dit momenteel boven de anonimiteit uit. Maar we hebben iedere professional met hart voor interviewen ontegensprekelijk nodig. Daarom was het gesprek met Wiggele Wouda (mediastiek) en Stadsschouwburg-producer Wiepke Westhoek (het Grote Interviewgala) vanmiddag aanmoedigend.

Veel meer dan onze gepassioneerde ambitie om een virtueel kruispunt (platform/centrum/portal/community) te bouwen voor het delen van kennis, kennissen, ervaring, humor en media-uitingen over interviewen is essentieel voor het welslagen van dit streven.
Amper gestart (januari 2011) merken we gelukkig wel behoefte. We proeven enthousiasme. Stuiten ook op terughoudendheid. Maar vrijwel iedereen die er een tip over krijgt, sluit zich aan bij Twitter, Facebook, de LinkedIn-group, Hyves of verkent YouTube. Mits je professioneel (en journalistiek) interviewt of je je er consciëntieus in bekwaamt ben je van harte welkom.

Los van het gebrek aan kennis van de schijnbaar onbegrensde mogelijkheden die sociale media ons bieden om alles over interviewen met elkaar te ontsluiten, rubriceren, presenteren, beoordelen, bediscussiëren, belachen en beminnen, vind ik het lastig om aan te geven wat interviewen feitelijk is.
Is het een vak, een ambacht, een kunstje, vaardigheid, verschijningsvorm? Behoort het tot één der communicatiemodaliteiten of is het een communicatieproces? Een model misschien? Is interviewen een techniek of een tactiek? Is het een middel of een doel?

Telkens als ik het zendelingenwerk van het team Interviewen & sociale media (t Is’m!) in mijn netwerk verricht, stokt het eventjes voor het woord “….. interviewen” De ene keer zeg ik: “We richten nu de bekendste sociale media in voor het VAK interviewen.” Dan weer: ” … voor de KWALITEIT interviewen.”

Zeg jij het maar. Mogelijk maak ik me slapeloos over een ‘virtueel’ probleem, maar ik lig zo comfortabel op een passende begripsomschrijving … Persoonlijk vind ik dat “interviewen is een bedrevenheid met gedrevenheid” wel lekker bekt. Daar zit wat mij betreft wel alles in. Het beperkt geenszins de overige kwalificaties, maar ontkent tegelijkertijd dat ‘Jan en alleman’ het zo maar ff uit de mouw schudt.

Net als voor alle tips, commentaren, adviezen over alle mogelijkheden van ‘Interviewen & sociale media’ ben je van harte uitgenodigd om jouw mening hierover te geven.Interviewen is bedrevenheid met gedrevenheid

Advertisements
This entry was posted in Interviewen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s